Onderhoud woning
Verhuurder versus huurder
Wie is er nu eigenlijk verantwoordelijk voor welk onderhoud aan de huurwoning? Dat is een veelgestelde vraag onder verhuurders en huurders. Gelukkig heeft de Nederlandse overheid dit duidelijk opgesteld in het Besluit kleine herstellingen. Zo hoef je tijdens de huurperiode dus niet voor verrassingen komen te staan bij vragen rondom het onderhoud van de woning. Beiden, huurder en verhuurder, hebben namelijk hun verplichtingen en verantwoordelijkheden. Wel zo eerlijk!
In de regel is verhuurder verantwoordelijk voor groot onderhoud en huurder is verantwoordelijk voor klein onderhoud aan de woning. Nu vraag jij je natuurlijk wat deze verdeling dan precies inhoud. Ter verduidelijking splitsen we dit graag voor je op in deze blog.
Groot onderhoud
Als verhuurder dien je natuurlijk goed verhuurderschap te leveren. Je houd je aan wet- en regelgeving en je zorgt ervoor dat eventuele reparaties op tijd worden uitgevoerd. Een tevreden huurder is immers vaak een tevreden verhuurder. Lees je daarom goed in, raadpleeg de huurovereenkomst, voorwaarden en de algemene bepalingen.
Zoals hierboven aangegeven, is een verhuurder verantwoordelijk voor het groot onderhoud van de huurwoning. Hierbij kan je denken aan reparaties, controle en vernieuwing van technische installaties, zoals bijvoorbeeld de airconditioning, de koelkast of de oven.
Ook het buitenschilderwerk en het afsluiten van een onderhoudscontract voor de cv-ketel is de verantwoordelijkheid van de verhuurder.
Vervang je meubilair bij slijtage. Dus vervang je oude versleten bank voor een nieuw exemplaar. Check ook eens de staat van je matrassen. Hoe lang liggen deze er al?
Niet alleen binnen in de woning ben je als verhuurder verantwoordelijk voor het groot onderhoud, vergeet je tuin niet! De verhuurder dient het groot tuinonderhoud op zich te nemen. Tip, heb jij een vaste tuinman? Laat deze dan gedurende de huurperiode het groot tuinonderhoud verzorgen. Dan weet je zeker dat je mooie bomen er aan het eind van de verhuurperiode nog netjes bij staan.
Verantwoordelijkheid als verhuurder, betekent ook dat de kosten voor het groot onderhoud voor rekening van de verhuurder zijn.
Klein onderhoud
De huurder draagt verantwoordelijkheid voor klein onderhoud van de huurwoning én dient zich als een goed huurder te gedragen. Dit betekent dat ook de huurder zich aan wet- en regelgeving houdt en netjes omgaat met zowel de woning als de spullen die daarin staan. Maar wat is nu klein onderhoud? Vaak zijn dit de alledaagse klusjes in je woning die jezelf kan oppakken.
Onder klein onderhoud van de woning vallen het verhelpen van verstoppingen van afvoeren van toilet (bij verkeerd gebruik), doucheputje, wastafel(s) en/of keuken, het vervangen van het filter van de vaatwasser, het bijvullen en ontluchten van de cv-ketel. Maar ook het schoonhouden van de dakgoten en het vastzetten van deurklinken en het verven van binnenmuren vallen onder klein onderhoud.
Wanneer de huurder een compleet gemeubileerde woning huurt, dient de huurder ook netjes met het meubilair om te gaan. Bij normaal gebruik, zal er lichte slijtage aan het meubilair kunnen optreden. Dit valt onder normale gebruikersschade. Maar maakt de huurder per ongeluk iets kapot, dan zijn de reparatiekosten uiteraard voor rekening van de huurder.
Omdat de verhuurder verantwoordelijk is voor het groot tuinonderhoud, mag je als huurder aan de slag met het klein tuinonderhoud. Denk hierbij onder andere aan het wieden van onkruid en mosvrij houden van de tegels.
Vergeet ook niet dat je als huurder verplicht bent een gebrek tijdig te melden, dit om eventuele overlast te voorkomen. Verantwoordelijk zijn als huurder, betekent dat de kosten voor klein onderhoud voor rekening van de huurder zijn.
Twijfels?
Twijfel je over de reparatie van een defect of wil je graag advies? Raadpleeg dan eens het Besluit kleine herstellingen. In je huurovereenkomst en algemene voorwaarden kan je ook veel teruglezen. Kom je er echt niet uit, neem dan contact op met je verhuurder of beheerder.
Meer weten? We denken graag met je mee!