Skip to main content
Algemeen

Huismap

By januari 12, 2021juni 1st, 2022No Comments

Een goede start met een huismap 

Yes, je hebt jouw woning verhuurd! Natuurlijk wil jij jouw huurder een warm welkom heten en op zijn gemak stellen. Hoe zorg je ervoor dat jouw huurder zich net zo thuis voelt als jij altijd hebt gedaan? Probeer je eens in te leven in jouw huurder. Zeker voor een expat huurder kan alles een complete nieuwe ervaring zijn. Een nieuwe werkgever, een nieuw land, nieuwe taal en andere gebruiken. Voorzie jouw huurder daarom van meer informatie en bruikbare tips over de nieuwe woonomgeving.

Niet alleen tips over de woonomgeving zijn welkom. Ook informatie over hoe je als huurder het beste met de nieuwe woning en apparatuur in de woning om kan gaan. Hoe onderhoud je de vloer het best? Welke schoonmaakmiddelen gebruik je? En hoe werkt de apparatuur? Zomaar wat vragen die een huurder kan hebben. Stel hiervoor een handige huismap samen.

Wanneer je ervoor kiest een huismap samen te stellen, mag je de volgende onderwerpen zeker niet vergeten te vermelden.

Handleidingen

Handleidingen en instructies van alle aanwezige apparatuur in de woning zijn een must voor je huismap. Als je er zeker van wilt zijn dat jouw huurder jouw televisie, oven of vaatwasser op een correcte manier gebruikt, voeg deze dan toe aan je huismap. Zo heeft de huurder altijd iets om op terug te vallen. Zijn fysieke exemplaren verloren gegaan? Veel handleidingen zijn ook online te vinden, vaak in diverse talen. Wel zo handig voor jouw expat huurder.

Omgeving

Stel een overzicht samen van de dichtstbijzijnde huisarts, tandarts, apotheek, ziekenhuis e.d. Altijd prettig om te weten. Maar ook een overzicht van plekken waar sociale contacten gelegd kunnen worden is bruikbaar voor jouw huurder. Wat is jouw favoriete restaurant? Waar bevindt zich het dichtstbijzijnde stadspark, sportschool, bibliotheek enz.. Alles wat kan helpen om zo snel mogelijk een fijn thuis te creëren.

Waar kan je terecht voor de dagelijkse boodschappen. Welke supermarkt is dichtbij? En waar kun je lekker vers brood en fruit halen? Is er misschien een lokale weekmarkt? Wat doe jij graag in je vrije tijd?

Onderhoud

Tuinonderhoud. Misschien onderhoud je de tuin op een speciale manier, deel dit dan met je huurder. Informatie over wanneer wat gesnoeid moet worden bijvoorbeeld.

Hoe werkt de CV ketel? Voeg instructies toe voor het bijvullen en ontluchten.

Onderhoud zwembad, sauna of bubbelbad. Leg op een heldere manier uit hoe je deze voorzieningen het beste kunt onderhouden.

Ook schoonmaaktips zijn welkom. Met welk schoonmaakmiddel reinig je jouw vloer, badkamer, keuken en dergelijke? Niet iedereen poetst net zo zorgvuldig als jij, help de huurder daarom op weg.

Contactgegevens

Verhuur je jouw appartement, dan is het raadzaam om de contactgegevens van de huismeester te delen. Heb je een (grote) tuin die veel onderhoud nodig heeft, deel dan de contactgegevens van jouw vaste tuinman.

Wie onderhoud doorgaans het zwembad of komt 1x per jaar de schoorsteen vegen?

Wanneer je zelf als verhuurder naar het buitenland emigreert geef dan de contactgegevens door van jouw dichtstbijzijnde contactpersoon.

Altijd een back-up

Ben je er al uit wat je allemaal in jouw huismap wilt vermelden? Loop je woning nog eens zorgvuldig door. Veel dagelijkse rituelen die voor jou vanzelfsprekend zijn, zijn dat niet altijd voor de nieuwe huurder. Verzamel de rituelen en voeg ze toe aan de huismap.

Tip: zorg ook voor een Engelse versie!

Heb je onze blog ‘ Hoe maak ik mijn woning verhuurklaar’ ook al eens gelezen? Hierin lees je bruikbare tips voor een goede start van de huurperiode.

Wil je meer weten, even sparren of heb je nog vragen?

We denken graag met je mee!