Skip to main content
Algemeen

Hoe maak ik mijn woning verhuurklaar?

By februari 5, 2022mei 19th, 2022No Comments

Hoe maak ik mijn woning verhuurklaar?

Een goede start van de verhuurperiode is erg belangrijk. Denk je maar eens in, heb je wel eens een rommelige start ervaren? Vaak sijpelt dat nog een behoorlijke tijd door… En dat is iets wat je wilt voorkomen bij jouw nieuwe huurder.

Indien alles aan de woning in orde is, zal een huurder er beter voor zorgen om de woning in orde te houden. En als de huurder zich welkom voelt, komt dit ten goede aan de relatie die je met de huurder hebt. Hoe zorg je er nu voor dat jouw woning helemaal verhuur-proof is? Wij geven je in deze blog een aantal tips. Loop je woning nog maar eens goed na. Je zal merken dat je het na het lezen van deze blog met andere ogen naar jouw woning kijkt.

Onderhoud

Is jouw woning netjes onderhouden? Of heb je stiekem toch nog wel wat achterstallig onderhoud? Vaak zijn het de kleine karweitjes die je nog wel een keer zou doen, maar die je eigenlijk alweer vergeten bent of waar je gewoonweg niet aan toe komt.

Vraag je het volgende eens af. Zijn alle plinten netjes bevestigd? Hangen alle (keuken)deuren recht en is het deurbeslag in orde? Het zijn vaak de vanzelfsprekende dingen in een woning die over het hoofd gezien worden.

Probeer eens te kijken door de ogen van de huurder die voor het eerst jouw huis binnenkomt. Ga eens na hoe je zelf voor het eerst een vakantieverblijf betreedt. Wat valt je op en waar stoor jij je aan? Check met deze manier van kijken of jouw woning onderhoud nodig heeft. Geen twee rechterhanden of tijdgebrek? Schakel dan een klusjesman in.

Schoonmaak

Schoon, schoner, schoonst! Investeer in een goede schoonmaaksessie voorafgaand aan de verhuurperiode. Wanneer je jouw woning schoon aan je nieuwe huurder oplevert, zul je merken dat je huurder deze ook vaker weer schoon terug oplevert. Hoe fijn is het om in een frisse woning een nieuwe start te kunnen maken?

Reinig je woning daarom zeer grondig! Heb je onze blog over schoonmaken al gelezen? (link toevoegen) Zo laat je niets meer aan het toeval over en lever jij jouw woning straks spik en span op.

Opgeruimd, staat netjes

Misschien niet het leukste klusje, maar wel van belang: ruim goed op! Verwijder alle onnodige accessoires en persoonlijke bezittingen. Durf te schuiven met meubilair voor een ruimtelijk resultaat. Ook lichtinval doet veel in een woning. Heb je een donker en somber huis? Zorg er dan voor dat ramen en deuren voldoende zonlicht doorlaten. Werk kabels en snoeren zoveel mogelijk weg, verwijder stickers van ramen en deuren.

Geef planten een ander onderkomen. Het is niet gegarandeerd dat je planten nog leven na einde verhuur. Hetzelfde geld voor vissen in de vijver, breng deze naar je favoriete oppas.

Met, of zonder meubels?

Ben je er al uit? Ga je jouw woning gestoffeerd of gemeubileerd verhuren? Beide hoeft niet spannend te zijn, als alles maar op orde is. Ga je voor gestoffeerde verhuur, zorg er dan voor dat alle muren netjes behangen of geschilderd zijn. Dicht eventuele gaten van voormalige schilderijen in de muur.

Ligt de vloer er verzorgd bij en hangen er overal lampen? Zijn de ramen bekleed, hierbij kan je denken aan (rol)gordijnen, lamellen of shutters. Check ook eens de staat van de raamstoffering, van versleten en defecte raamstoffering wordt niemand vrolijk.

Ga je all the way en verhuur je jouw woning liever gemeubileerd? Dan is het raadzaam om een inventarislijst op te stellen, eventueel ondersteund door afbeeldingen, zodat aan het eind van de verhuur duidelijk is wat bij aanvang in de woning aanwezig was en in welke staat het inventaris verkeerde. Zorg ervoor dat de huurder met ‘alleen zijn koffertje’ een zo fijn mogelijk verblijf heeft. Denk hierbij aan de inrichting van een vakantiewoning. Hoe fijn is het als het je aan niets ontbreekt?! Kijk in die zin ook eens naar de staat van het meubilair, kan het nog of is het toe aan vervanging?

Sleutels

Een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien, sleutels! Het is raadzaam om meerdere setjes sleutels bij te laten maken. Zo heeft jouw huurder ook altijd een reserve setje sleutels. Probeer alle sleutels uit en zorg ervoor dat sloten goed geolied zijn, zodat je toekomstige huurder deuren (en ramen) soepel kan openen en sluiten. Vergeet je de brievenbus sleutel niet?

Buitenruimte

Beschikt jouw woning over een balkon of tuin? Met zo’n plekje in de buitenlucht is jouw huurder vast heel blij. Vergeet niet om ook die buitenruimte te verzorgen. Wied onkruid, snoei heggen en bomen, verwijder groene aanslag van tegels en kozijnen en laat ook een eventueel tuinzitje schoon en in goede staat achter. Maak de schuur en/of garage leeg en bezemschoon. Geef die oude verhuisdozen eindelijk eens een nieuw onderkomen…

Apparatuur

Ben je wel eens nagegaan over hoeveel apparatuur je woning eigenlijk beschikt? Veel! Loop eens een rondje door de woning en check of al die apparatuur nog naar behoren werkt. Denk hierbij aan oven, magnetron, vaatwasser, afzuigkap, (ingebouwd) koffiezetapparaat, cooker, televisie, wasmachine en wasdroger.

Ben je meer een luxepaardje? Check dan ook eens sauna, zwembad, wijnkoeler en bubbelbad. Naast het feit dat deze apparaten goed moeten werken is het ook heel fijn wanneer deze schoon, schoner, schoonst zijn!

Naast schoon apparatuur, adviseren wij om handleidingen (ook in het Engels) achter te laten in de woning. Zo heeft jouw huurder altijd iets om na te lezen.

Don’t forget

Door de drukte rondom de voorbereidingen van de verhuur van je woning, zou je mogelijk enkele essentiële zaken kunnen vergeten. Wij helpen je daarom graag op weg. Lees je goed in welke verzekeringen je dient af te sluiten bij het verhuren van je woning.

Indien van toepassing, vergeet dan niet om jouw hypotheekverstrekker ook te informeren. Wij adviseren je om de voorwaarden van de hypotheekverstrekker goed na te lezen.

Jouw nieuwe huurder is verplicht zich in te schrijven op het nieuwe adres. Dat betekent dat jij je dient uit te schrijven bij de gemeente.

Liever een goede buur, dan een verre vriend. Dat geldt ook voor jouw nieuwe huurder. Informeer daarom altijd je buren en eventuele buurtgenoten. Zo is iedereen op de hoogte en komt niemand voor verrassingen te staan.

Last but not least: Huismap

Stel je eens voor, je komt in een nieuwe stad of misschien wel in een nieuw land te wonen. Hoe leuk is het wanneer iemand je dan informatie en tips geeft over je nieuwe woonomgeving? Heel leuk!

Niet alleen tips zijn welkom, maar ook hoe de nieuwe huurder het beste met jouw woning om kan gaan. Met welk schoonmaakmiddel maak jij de houten vloer schoon? Hoe werkt de apparatuur in de woning? Breng dit alles te samen en je hebt een goed gevulde huismap voor je huurder. Ook een Engelse versie hiervan maken is aan te raden.

Wil je meer informatie over hoe je je woning het beste verhuurklaar kan maken, aarzel dan niet en neem contact met ons op! Wij denken graag met je mee